جشنهای باستانی ایران، بخشی از فرهنگ غنی و تاریخ چند هزار ساله این سرزمین هستند که همچنان با شور و شوق برگزار میشوند. در اینجا به معرفی برخی از مهمترین جشنهای باستانی ایران میپردازیم:
۱. نوروز، نماد نوزایی طبیعت و آغاز سال نو ایرانی
نوروز با شروع بهار و آغاز سال نو خورشیدی فرا میرسد و بزرگترین جشن باستانی ایران محسوب میشود. این جشن باستانی نمادی از نو شدن طبیعت و آغاز زندگی جدید است. ایرانیان برای نوروز سفره هفتسین میچینند و در این ۱۳ روز با دید و بازدید از خانواده و دوستان، به استقبال سال نو میروند.
۲. شب یلدا؛ بلندترین شب سال و جشن پیروزی نور بر تاریکی
شب یلدا در ۳۰ آذر ماه، بلندترین شب سال است و ایرانیان این شب را به عنوان نمادی از غلبه نور بر تاریکی جشن میگیرند. خانوادهها در این شب دور هم جمع میشوند، خوراکیهایی مانند انار و هندوانه میخورند و با خواندن شعر حافظ و شاهنامه، شب را با شادی سپری میکنند.
۳. مهرگان؛ جشن ایرانیان برای گرامیداشت دوستی و عدالت
مهرگان، جشنی است که در اوایل پاییز برگزار میشود و به ایزد مهر یا میترا اختصاص دارد. در گذشته، این جشن با آداب خاصی مانند پوشیدن لباسهای رنگارنگ و هدیه دادن همراه بود و نمادی از عدالت و بخشندگی است.
۴. سده؛ جشن باستانی برای تجلیل از روشنایی و ایزد آتش
جشن سده در دهم بهمن ماه برگزار میشود و ایرانیان آن را نمادی از پیروزی نور بر تاریکی میدانند. در این جشن، آتش بزرگی برپا میشود و مردم به رقص و شادی میپردازند. سده به افتخار ایزد آتش و تجلیل از روشنایی برپا میشود.
۵. چهارشنبه سوری؛ آخرین چهارشنبه سال و آغازی برای نوروز
چهارشنبه سوری، آخرین چهارشنبه سال است که در آن مردم با آتش روشن کردن و پریدن از روی آن، به استقبال سال نو و نوروز میروند. این جشن به عنوان نمادی برای دوری از بلاها و پاکسازی محسوب میشود.
۶. تیرگان؛ جشنی به افتخار آب و باران و طلب برکت
تیرگان جشنی است که در تیرماه به افتخار ایزد تیر (آب و باران) برگزار میشود. مردم در این جشن با بستن دستبندهای رنگی و انجام مراسمی مانند آبپاشی، برای فراوانی آب و برکت دعا میکنند.
هر یک از این جشنها نمایانگر بخشهایی از فرهنگ، عشق به طبیعت و زندگی ایرانیان است که با گذشت زمان همچنان در بین مردم پابرجا مانده و با شکوه برگزار میشوند.